Η Greek Studyholic προτείνει...


 "Η βιβλιοπαρουσίαση της Πέμπτης"



Φρέντρικ Μπάκμαν, Άνθρωποι με άγχος



📚

Καταλαβαίνω ότι κάθε συγγραφέας έχει το δικό του στυλ γραφής, που άλλοτε ταιριάζει στον ένα αναγνώστη και άλλοτε στον άλλον.
Γι'αυτό, άλλωστε, υπάρχουν αγαπημένοι συγγραφείς.
Ο Φρέντρικ Μπάκμαν, λοιπόν, σίγουρα είναι ένας από τους δικούς μου αγαπημένους.
📚
Ο Μπακμαν έχει πάρει μια τελείως απλή ιστορία, φαινομενικά ανιαρή, διότι μιλάει για μια ληστεία σε μια τράπεζα ("Ε τι πιο σύνηθες;!" με φωνή Ευαγγελάτου).
Όμως ένα τόσο απλό γεγονός, το έχει μετατρέψει σε ένα φιλοσοφικό μανιφέστο.
📚
Η υπόθεση είναι η εξής:
"Μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Για να γλιτώσει τη σύλληψη, μπαίνει σε ένα διαμέρισμα προς πώληση και κρατά ομήρους όσους είναι εκεί: την υπερενθουσιώδη μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που ανακαινίζει και πουλά διαμερίσματα για να καλύψει το κενό στον γάμο τους, δύο κοπέλες που διαφωνούν σε όλα, αλλά ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί μαζί, μια κυνική διευθύντρια τράπεζας με τάσεις αυτοκτονίας, μια ηλικιωμένη που υποφέρει από μοναξιά. Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα και, ενώ η αγωνία κορυφώνεται, όμηροι, ληστές και αστυνομικοί αρχίζουν να έρχονται κοντά και ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά απ' όσα θα μπορούσαν να φανταστούν." (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
📚
Ο Μπάκμαν κατορθώνει με εξαιρετική γραφή να περιγράψει την ανθρώπινη φύση. Μια ανθρώπινη φύση που είναι ικανή να πληγώσει, και έπειτα να συγχωρέσει.
📚
Επειδή μπορεί μερικούς από εσάς να μη σας έχω ήδη πείσει, θα μοιραστώ μαζί σας ένα απόσπασμα που ξεχώρισα, για να καταλάβετε τι εστί Φρέντρικ Μπάκμαν.
📚
"Λένε ότι η προσωπικότητα ενός ανθρώπου είναι το σύνολο των εμπειριών του. Όμως δεν είναι αλήθεια, ή τουλάχιστον δεν αληθεύει απολύτως, γιατί αν μας καθόριζε αποκλειστικά το παρελθόν μας, δεν θα αντέχαμε τους εαυτούς μας. Νιώθουμε την ανάγκη να πείθουμε τους εαυτούς μας ότι είμαστε κάτι περισσότερο από τα λάθη που κάναμε χτες, ότι είμαστε και οι επόμενες επιλογές μας και οι επόμενες μέρες που θα ζήσουμε".
📚




                                      




Ροδαμάνθη Σοφικίτου, Φιλόλογος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτήρια αξιολόγησης από την Τράπεζα Θεμάτων με θέμα "Αναλφαβητισμός" - Α΄ Λυκείου

Β΄ ΚΛΙΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Η Σημασία της Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών