ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ




1. ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ,
ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ







Υπόθεση βιβλίου: 
«Να θυμάσαι πως δεν ωφελεί σε τίποτα το να παραδίνεσαι στα όνειρα και να ξεχνάς ότι ζεις στην πραγματικότητα!»

Άλμπους Ντάμπλντορ

Ο Χάρι Πότερ δεν έχει ιδέα από μαγεία. Ζει με τους άθλιους Ντάρσλι και τον απαίσιο γιο τους, τον Ντάντλι. Το δωμάτιό του είναι μια μικρή αποθήκη κάτω από τη σκάλα, και δεν έχει κάνει ποτέ πάρτι για τα γενέθλιά του εδώ και έντεκα χρόνια. Μια μέρα, όμως, καταφτάνει ένα μυστηριώδες γράμμα με ταχυδρομική κουκουβάγια.

Πρόκειται για μια πρόσκληση σ’ ένα απίστευτο μέρος με το όνομα Σχολή «Χόγκουαρτς» για Μαγείες και Ξόρκια.. Εκεί θα κάνει πολύτιμους φίλους, θα συμμετάσχει σε αθλητικούς αγώνες με ιπτάμενα σκουπόξυλα, θα γνωρίσει παντού τη μαγεία, από τα μαθήματα μέχρι τα γεύματα, και θα έρθει αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του… αν βέβαια καταφέρει να επιβιώσει.

πηγή: https://www.public.gr/product/books/paidika/paidiki-efibiki-logotehnia-metafrasmeni/o-hari-poter-kai-i-filosofiki-lithos/prod258258/



2. ΟΝΕΙΡΟΛΟΓΙΑ, 
ΛΟΥΣΙ ΚΙΤΙΝΓΚ

ΟΝΕΙΡΟΛΟΓΙΑ


Υπόθεση βιβλίου: 
" Τον έπλασα στο μυαλό μου. Τουλάχιστον αυτό έλεγα πάντα στον εαυτό μου. Όλα τα στοιχεία που θα ήθελα να έχει ένα αγόρι συγκεντρωμένα στον έναν, στον απόλυτο, στον τέλειο. Το πρόβλημα είναι ότι έκανα λάθος. Διότι στην πόρτα της τάξης μου, κοιτώντας με κατευθείαν στα μάτια, στέκεται ο Μαξ. Ο δικός μου Μαξ. Ο Μαξ των ονείρων μου.
Όσο θυμάται τον εαυτό της, η Άλις ονειρευόταν πάντα τον Μαξ. Μαζί γύρισαν τον κόσμο και ερωτεύτηκαν παράφορα ο ένας τον άλλον. Ο Μαξ είναι το αγόρι των ονείρων της - και μόνο των ονείρων της. Γιατί δεν υπάρχει.
Όταν όμως η Άλις μπαίνει στην τάξη της την πρώτη μέρα στο νέο σχολείο, ο Μαξ είναι εκεί, μπροστά της. Αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον Μαξ των ονείρων της. Ο πραγματικός Μαξ είναι ξεροκέφαλος και περίπλοκος. Και στην ήδη οργανωμένη ζωή του η Άλις δεν έχει θέση.
Ξαφνικά τα όνειρά τους αρχίζουν να μπερδεύονται με την πραγματικότητα. Και οι δυο νέοι συνειδητοποιούν ότι ίσως πρέπει να βάλουν ένα τέλος στα όνειρα που κάνουν. Όμως, όταν ερωτεύεσαι στα όνειρά σου, η πραγματικότητα αρκεί;"

πηγή: https://www.psichogios.gr/teens/oneirologia.html



3. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ, 
ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ-ΕΞΥΠΕΡΥ






Υπόθεση βιβλίου: 
Η ιστορία του μικρού πρίγκιπα είναι ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους.
Είναι ένα παραμύθι διαχρονικό, αφού εδώ και πενήντα τέσσερα χρόνια αφήνει με τονίδιο τρόπο άφωνους από συγκίνηση όσους το διαδάζουν.

Ένας πιλότος, που, κουρασμένος από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Βρίσκεται στημέση του πουθενά, με προμήθειες νερού ίσα ίσα για οχτώ μέρες. Εκεί συναντάει το μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ κι ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούριους πλανήτες, θέλει να δει και να μάθει. Είναι όμορφος κι ευαίσθητος, αμείλικτος και διάφανος, περίεργος κιαπρόδλεπτος όπως μονάχα τα παιδιά μπορούν να είναι. Ο πιλότος, την ώρα που αγωνίζεται να επισκευάσει το χαλασμένο αεροπλάνο του κι ανησυχεί για την επιδίωσή του, αναγκάζεται ν' αντιμετωπίσει ένα παραμυθένιο πλάσμα, που είναι ερωτευμένο μ' ένα τριαντάφυλλο, που παρηγορεί τη μοναξιά του με ηλιοδασιλέματα, που έχει όλα κι όλα τρία μικροσκοπικά ηφαίστεια και λαχταράει ν' αποκτήσει ένα αρνάκι ­έστω κι αν αυτό είναι σε ζωγραφιά και δε φαίνεται, γιατί είναι κλεισμένο σ' ένα κασόνι.

Ο μικρός πρίγκιπας, μέσα από τις δροσερές αναμνήσεις του ταξιδιού του, ξετυλίγει μπροστά στα μάτια του πιλότου όλη την επιπολαιότητα, την υπεροψία, τη μιζέρια, τη δίψα για εξουσία και λεφτά, τη μοναξιά των ανθρώπων. [...]

πηγἠ: https://www.public.gr/product/o-mikros-prigkipas/prod259267/






Ροδαμάνθη Σοφικίτου, Φιλόλογος



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κριτήρια αξιολόγησης από την Τράπεζα Θεμάτων με θέμα "Αναλφαβητισμός" - Α΄ Λυκείου

Β΄ ΚΛΙΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Η Σημασία της Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών